Voor u opgelijst: dit mag u nog wel en dit niet

door Joke op 15/03/2020

De provinciale crisiscel onder leiding van gouverneur Michel Carlier heeft aan de 42 Limburgse burgemeesters meer toelichting gegeven over de genomen maatregelen van de federale regering.

Na overleg met het nationaal crisiscentrum heeft de provinciale crisiscel onder leiding van waarnemend gouverneur Michel Carlier een nota verspreid aan de 42 burgemeesters. In de nota staat een toelichting bij de genomen maatregelen en antwoorden op specifieke vragen die er leven bij de lokale besturen. “Aan de burgemeesters vragen we om die maatregelen verder te verspreiden onder hun bevolking. Zo kan er verdere duidelijkheid worden gecreëerd waar nodig en wordt de eenheid van communicatie en uitvoering behouden”, aldus waarnemend gouverneur Carlier.

Hieronder een overzicht van de genomen maatregelen met verduidelijking:

HUWELIJKEN

Kerkelijke huwelijken worden afgelast. Burgerlijke huwelijken kunnen wel, mits het in acht nemen van voorzorgsmaatregelen en in beperkte kring. Feestzalen, restaurants e.d. worden gesloten.

BEGRAFENISPLECHTIGHEID

Begrafenissen kunnen plaatsvinden in intieme kring (ook de plechtigheid). Geen koffietafels, tenzij thuis in intieme kring. Deze uitzondering wordt toegestaan wegens medisch/hygiënische redenen en het menselijk aspect van deze gebeurtenis. De overledene begroeten en aanraken mag, mits het in acht nemen van social distancing en hygiënemaatregelen. Rond de lijkbezorging wordt er nog een verdere procedure uitgewerkt.

RELIGIEUZE ACTIVITEITEN

Alle erediensten worden afgeschaft.

VAKANTIEPARKEN, AIR B&B, B&B, CAMPINGS

Deze vallen onder toepassing van de hotelmaatregelen en worden niet gesloten. Gezamenlijke activiteiten zoals het restaurant, barbecue, zwembad, indoor speeltuin, worden hier wel gesloten. Maaltijden op de kamer zijn wel toegelaten.

Opgelet! De burgemeesters van Lommel, Peer en Houthalen-Helchteren gaan verder dan de federale overheid. Zij sluiten alle vakantieparken in hun gemeente. Concreet gaat het om Center Parcs De Vossemeren in Lommel, Center Parcs Erperheide en vier parken in Houthalen-Helchteren: Park Molenheide, Oostappen Vakantiepark Hengelhoef, Vakantiecentrum De Bosberg en Camping De Binnenvaart.

SPORT

Zoals sportclubs/-verenigingen, fitness, speeltuin, zwembad, dansscholen, activiteiten jeugdbeweging, bootcamps, paintball,… Gesloten onder de noemer recreatie (sportactiviteit). Ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.

CULTUUR, FOLKLORE, RECREATIE

Zoals discotheek, cinema, museum, kermis, georganiseerde busreizen, … Gesloten onder de noemer recreatie (cultuur, folklore,…).

VERZORGING

Kapper, schoonheidsspecialist, medische pedicure, massagesalon en aanverwanten (verzorging) kunnen geopend blijven indien op afspraak en mits het in acht nemen van social distancing en hygiënemaatregelen.

WELLNESS

Privéwellness toegestaan, grotere wellnessfaciliteiten sluiten.

TANKSTATIONS

Mogen geopend blijven met uitsluiting van het ter plaatse nuttigen van levensmiddelen. Meenemen mag uiteraard wel.

VOEDINGSZAKEN

Bakkers, drankenhandel, traiteurs met afhaalmogelijkheden, nachtwinkels, afhaalzaken (frituur, kebab, pizza, ijssalon,…) krijgen geen beperking opgelegd voor het afhalen. Er mogen geen levensmiddelen genuttigd worden ter plaatse en er moet rekening gehouden worden met voldoende afstand tussen de klanten en hygiënemaatregelen.

RESTAURANTS, CAFES EN FEESTZALEN

Moeten allemaal sluiten. Restaurants kunnen zich wel heroriënteren op thuisbezorging/afhaal als ze rekening houden met social distancing en hygiënemaatregelen. Voor afhaalrestaurants en drive-in zijn er geen beperkingen.

MARKTEN

Mogen door de week openblijven mits het in acht nemen van social distancing en hygiënemaatregelen. In het weekend mogen enkel kramen met levensmiddelen geopend worden.

MIX-HANDELSZAKEN

Doe-het-zelfzaken en winkels met dierenvoeding moeten sluiten in het weekend. Door de week moeten ze regels van sociale afstand en hygiëne toepassen. Online verkoop kan wel.

SPECIAALZAAK DIERENVOEDING 

Geen beperkingen op reguliere openingstijden.

KRANTENWINKELS

Nog geen duidelijkheid. Volgens de ene bron mogen ze openblijven omdat ze onder de sector voeding vallen. Volgens de andere moeten ze dicht. Info volgt.

COMMERCIËLE HANDEL

Moet in het weekend sluiten. Door de week geopend mits het in acht nemen van social distancing en hygiënemaatregelen. Online verkoop kan wel.

SHOPPINGCENTER

Gesloten in het weekend, maar de voedingszaken in het shoppingcenter moeten open en toegankelijk blijven.

RECHTBANKEN, JUSTITIEHUIZEN, GEVANGENISSEN

Info volgt. Dit wordt bekeken in een aparte werkgroep.

KINDERDAGVERBLIJVEN, CRECHES, ONTHAALMOEDERS

Blijven allemaal geopend, maar moeten beoordeeld worden met gezond verstand, bv. als de onthaalmoeder zelf behoort tot een kwetsbare groep of als er een inwonende grootouder is. Mixen van leeftijdsgroepen moet zo veel mogelijk vermeden worden.

FAMILIEBIJEENKOMSTEN EN FEESTJES IN HUISELIJKE KRING

Uiteraard toegestaan, maar beoordeel ze met gezond verstand. Mix dus geen oudere mensen met jongere mensen en kinderen.

OPENBARE DIENSTVERLENING

Moet maximaal blijven functioneren indien mogelijk via aangepaste omstandigheden, bv. door een elektronisch loket.

APOTHEKEN

Geen beperkingen. Ze blijven open volgens de reguliere openingsuren.

GEMEENTE- EN PROVINCIERADEN

Kunnen doorgaan mits het in acht nemen van social distancing en hygiënemaatregelen.

HET NEMEN VAN POLITIEBESLUITEN DOOR GOUVERNEUR EN BURGEMEESTERS

Alle besluiten die burgemeesters of gouverneurs hebben opgesteld, dienen opgeheven te worden. Er volgt een Ministerieel besluit dat de basis vormt. Ook voor controle en handhaving. Politiebesluiten die noodzakelijk zijn voor de openbare veiligheid blijven mogelijk.

Bron: HBVL