Vanaf 1 juli 2022 moeten alle Belgische ondernemingen hun klanten de optie aanbieden om elektronisch te betalen
De nieuwe regeling is van toepassing op elke zelfstandige, vzw, vennootschap of stichting in België die economische activiteiten verricht. Ook bibliotheken of culturele centra vallen onder de regeling.
In de wetsvoorbereidingen werd meegedeeld dat enkel regelmatige activiteiten of activiteiten die gedurende een lange periode worden uitgeoefend onder deze nieuwe regeling vallen. Een eenmalige inzamelingsactie op een avondfeest of een verkoop van wafels om geld te sprokkelen vallen er bijvoorbeeld niet onder.
Bovendien is de verplichting om elektronische betalingen aan te bieden enkel van toepassing bij betalingen in euro waarbij de consument fysiek aanwezig is in de onderneming. De klant kan uiteraard ook nog steeds cash betalen, maar heeft dus de keuze: cash* of elektronisch.
De onderneming heeft de vrije keuze welk(e) elektronische(e) betaalmiddel(len) aangeboden wordt: via een betaalterminal, QR-code, overschrijving, Paypal, Payconiq, Bancontact of via andere toepassingen op de smartphone.
Maaltijdcheques, consumptiecheques, ecocheques, cryptomunten of virtuele munten komen niet in aanmerking als elektronisch betaalmiddel.
Tenslotte mag de onderneming geen kosten aanrekenen aan de klant om de elektronische betaling mogelijk te maken.
* Betalingen van meer dan 3.000 euro mogen niet in cash betaald worden.