Steunmaatregelen horeca

door Joke op 19/10/2020

Er is al iets meer duidelijkheid over de voorwaarden voor het beschermingsmechanisme.

Verplicht gesloten restaurants en cafés:

  • Hier wordt aangenomen dat je automatisch voldoet aan de voorwaarde van omzetverlies
  • Je moet omzetverlies niet aantonen
  • Bij indiening van aanvraag krijg je meteen het beschermingsmechanisme voor de periode 1 oktober – 15 november
  • Bedrag: 10% van de normale omzet van dezelfde periode vorig jaar: indien je toen nog niet open was, wordt waarschijnlijk gekeken naar je financieel jaarplan (dit wordt nog besproken en bekeken)
  • Kleine bedrijven: maximumbedrag op 11.250 euro
  • Ondernemingen vanaf 10 werknemers: maximumbedrag op 22.500 euro

Niet verplicht gesloten horeca, maar wel zwaar getroffen:

  • Je moet je omzetverlies aantonen
  • Heb je 60% omzetverlies in periode 1 oktober – 15 november? Dan krijg je het beschermingsmechanisme
  • Bedrag: 10% van de normale omzet van dezelfde periode vorig jaar: indien je toen nog niet open was, wordt waarschijnlijk gekeken naar je financieel jaarplan (dit wordt nog besproken en bekeken)
  • Kleine bedrijven: maximumbedrag op 11.250 euro
  • Ondernemingen vanaf 10 werknemers: maximumbedrag op 22.500 euro

De premie kan normaal gezien gecombineerd worden met takeaway. Horeca Vlaanderen is de specifieke voorwaarden, zoals takeaway, nog definitief aan het afkloppen.

Ze zijn ook nog steeds in overleg met de bevoegde ministers om de premie ‘beschermingsmechanisme’ te verfijnen en alle voorwaarden af te spreken.