Nieuwe btw-verlaging voor de horeca, ook voor alcohol

door Joke op 21/04/2021

Om de cafés en restaurants te ondersteunen komt er een tijdelijke btw-verlaging. Zowel op maaltijden als op dranken moet tot eind september slechts 6 procent btw worden aangerekend. 

Als de coronacijfers het toelaten, kunnen de cafés en de restaurants op 8 mei weer klanten op hun terras ontvangen. Voor juni staat de volledige heropstart van de horeca gepland. Om de caféhouders en de restaurateurs te ondersteunen heeft de federale regering woensdagochtend het licht op groen gezet voor een tijdelijke btw-verlaging.

Voor maaltijden moet de horeca normaal 12 procent btw aanrekenen, voor dranken 21 procent. Zodra de cafés en de restaurants weer open kunnen wordt dat tot eind september 6 procent. Dat moet klanten ertoe aanzetten meer geld uit te geven tijdens een bezoek op café of op restaurant.

Bij de heropstart van de horeca na de eerste lockdown werd een gelijkaardige maatregel doorgevoerd. Toen gold de btw-verlaging echter niet voor de verkoop van alcoholische dranken, wat nu wel het geval is. Dat wordt gedaan omdat blijkt dat cafés en restaurants vooral winst boeken op de verkoop van dranken.

'Restaurants en cafés kennen een bijzonder moeilijke periode', zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). 'De langverwachte heropstart zal geleidelijk gebeuren. Het blijft belangrijk onze horeca-uitbaters te ondersteunen.'

Voorwaarden heropstart

Voorlopig is het onduidelijk op welke manier de cafés en de restaurants hun terrassen kunnen heropenen. Zo is er nog politieke discussie over het sluitingsuur: moeten ze dicht om 20 uur, 21.30 uur of om 23 uur? De horeca stuurt aan op dat laatste tijdstip, maar virologen vinden dat riskant.

Ook moet worden beslist hoeveel mensen aan een tafel mogen zitten. Hier en daar circuleert een cijfer van zes mensen: één gezin met maximaal één of twee knuffelcontacten. Om het besmettingsgevaar te verkleinen pleiten virologen voor kleinere tafels.

De federale en regionale topministers buigen zich vrijdag op het Overlegcomité over de kwestie. Ze baseren zich op een rapport van coronacommissaris Pedro Facon, dat werd opgesteld in samenspraak met experts en de sector.

Bron: De Tijd